Alle inwoners van deze planeet, en dus zeker ook alle reizigers, kunnen ooit het slachtoffer worden van een (natuur)ramp: een grote overstroming, een vloedgolf, een tyfoon, een tsunami, een orkaan, een tornado, een aardbeving, een vulkaanuitbarsting, een aardverschuiving, …
Een dergelijke ervaring beleven (en overleven) laat meestal zware sporen na.
Als reiziger voelt men zich nog meer afgezonderd, weerloos en aan zijn lot overgelaten wanneer men ver van huis is. Het is dus belangrijk om de juiste reflexen te hebben
De goede reacties bij een natuurramp
1. Bescherm uzelf
•Indien de ramp vooraf voorzien en aangekondigd is (bvb. een orkaan, een vulkaanuitbarsting, …), is het belangrijk om te proactief te handelen, om zichzelf in veiligheid te brengen of zelfs om de plek te verlaten. Leef hieromtrent de aanbevelingen na van de plaatselijke overheden en volg de nieuwsberichten. Indien u uw reis geboekt hebt via een touroperator, zal deze u kunnen inlichten of kunnen bijstaan omtrent de verderzetting van uw reis.
•Bij het losbarsten van de natuurramp zal uw eerste reflex en overlevingsinstinct erin bestaan om u te beschermen en u in veiligheid te brengen: denk aan uw leven (en niet aan de materiële goederen waarmee u reist), het leven van uw reisgenoten en van de personen die zich rondom u bevinden. Indien u een veilige schuilplaats hebt gevonden, verlaat u deze pas wanneer de ramp voorbij is. Tracht zoveel mogelijk uw koelbloedigheid te bewaren.
•Tracht uw aanwezigheid bekend te maken aan de buitenwereld indien u in uw schuilplaats zou vastzitten.
2. Volg de noodprocedures
Na afloop van de ramp, zult u zich moeten schikken naar de richtlijnen van de nooddiensten die ter plaatse aankomen en naar de noodprocedures die door de plaatselijke overheden ingevoerd worden.
3. Maak u bekend
•Tracht indien mogelijk steeds uw identiteitsdocumenten op zak te hebben, evenals een communicatiemiddel (gsm), wat geld, …
•Bij grootschalige natuurrampen (met talrijke slachtoffers en/of doden), is het belangrijk om u bekend te maken zowel bij de plaatselijke en Belgische overheden als bij de in België achtergebleven familieleden. Dit is echter niet gemakkelijk indien de communicatiemiddelen ter plaatse verstoord of uitgeschakeld zijn.
- Probeer zo snel mogelijk contact te nemen met uw familie of contactpersonen in België.
- Indien het moeilijk is om contact te leggen met het buitenland, tracht u in contact te komen met de meest nabije Belgische diplomatieke vertegenwoordiging (of bij gebrek met een diplomatieke vertegenwoordiging van één van de lidstaten van de Europese Unie) om u te melden.
- Doe dit ook indien u als Belg ingeschreven bent in het betrokken land.
•Bij grootschalige rampen gebeurt het vaak dat het Ministerie van buitenlandse zaken beslist om de getroffen Belgen gezamenlijk naar België terug te brengen. Daarom is het belangrijk dat het consulaat op de hoogte is van uw aanwezigheid en met u in contact kan blijven.
•Het is van kapitaal belang voor uw naasten in uw thuisland om informatie te hebben over uzelf en om gerustgesteld te worden. Tracht dus alle beschikbare communicatiemiddelen te benutten om met hen in contact te treden (telefoon, sociale netwerken, internet, …), eventueel via een correspondent ter plaatse.
•Bij grote rampen activeert Google zijn website Google Person Finder. Slachtoffers kunnen er zich melden en personen die op zoek zijn naar verwanten of vermisten kunnen een beschrijving posten van de gezochte persoon.
4. Verwittig uw bijstandsverlener
•Indien u gekwetst bent, moet u eerst een beroep doen op de plaatselijke hulpdiensten.
Nadien neemt u zo snel mogelijk contact op met uw reisbijstandsverzekeraar. Deze zal de nodige maatregelen treffen en een eventuele repatriëring overwegen.Hij zal ook contact kunnen houden met de familieleden in België en het slachtoffer met raad en daad bijstaan.
De bijstandsmaatschappij zal echter steeds afhankelijk zijn van de situatie ter plaatse, van de mogelijkheid die haar plaatselijke correspondenten hebben om een tussenkomst te regelen, van beslissingen en maatregelen die genomen worden door de plaatselijke instanties, van de transportmogelijkheden, en zal rekening houden met de middelen die door de Belgische overheid ingezet worden indien zij een actie overweegt om de Belgen gezamenlijk te repatriëren (B-Fast).
Bel de onderstaande nummers bij pech
Europees noodnummer 112
Europ Assistance Reisverzekering
+ 32(0)2 533 75 75
Waar ook ter wereld u zich bevindt
24u/24, 7d/7 bereikbaar bijstandsnummer
Interessante Website
Onmisbare medicatie in uw reiskoffer:
www.uwreisapotheek.be
Belgische luchthavens
www.brusselsairport.be
www.charleroi-airport.com
Advies aan Belgische reizigers en
reisdocumenten
http://diplomatie.belgium.be/nl/
info@reisbijstandsverzekering.info - © by RVL - Verzekeringen bvba - Verzekeringsmakelaar - 18de Oogstwal 1/1 - 3700 Tongeren - tussenpersoon voor Europ Assistance - RPR 0831321870 - fsma 107966a Copyright © All Rights Reserved AssurMiFID-gedragsregels